Aztécké jídlo

Podivné potraviny

Je těžké si představit dnešní potraviny bez rostlin objevených v Mexiku před 500 lety. Od Mayů například máme zapotovou mléčnou šťávu - z té se vyrábějí žvýkačky. A Aztékové měli další dobroty. Jaký by dnes byl život bez…

Aztékové znali kakaové boby, z nichž se vyrábí čokoláda, ale ty byly tak drahocenné, že se používaly jako platidlo. A pěstovali burské oříšky, které obchodníci přivezli z Jižní Ameriky: představte si, jaké by to bylo v kině nebýt Aztéků. Neměli by tam popcorn, buráky ani čokoládu… Před příchodem Španělů, kteří si s sebou z Evropy přivezli prasata, v Mexiku samozřejmě neznali smažení na tuku. Aztékové nikdy neochutnali smažené jídlo. Takže k tomu aby si lidé mohli pochutnávat na tak skvělém vynálezu, jako jsou brambůrky, bylo třeba spojení brambor (původně z Jižní Ameriky) a Evropské tradice smažení.


Deset lahodných pochoutek, které byste asi jíst nechtěli…

Lidé v Mexiku vždy jedli zajímavé věci. Před 10 000 lety zaháněli mamuty do bažin a zabíjeli je kamennými noži a oštěpy. Z mamutů pak připravili obrovské hody. Díky Mexickým Indiánům si můžeme pochutnávat na spoustě lahůdek. Ale o některé mexické pokrmy byste možná nestáli. Jako třeba o…

  1. Opice. Aztékové si pochutnávali na chápánech a vřešťanech a domorodí obyvatelé je jedí dodnes. Vřešťan dostal jméno podle svého řevu, který je slyšet na dálku nejméně tří kilometrů. Kdybychom jim rozuměli, asi bychom je slyšeli řvát: "Pozor na Aztéky! Chtějí nás ulovit a sníst!"
  2. Ropuchy - archeologové v mnoha dávných Mexických vesnicích našli kosti z mořských ropuch. Protože kůže těchto ropuch je jedovatá, domnívají se archeologové, že ji lidé používali jako drogu, ale příliš velké množství mohlo způsobit smrt. Ropuší bradavice - to jsou ale věci!
  3. Žáby. Ty jsou bezpečnější než ropuchy a jsou velice chutné - zeptejte se kteréhokoliv francouzského kuchaře.
  4. Agáve. Tato rostlina byla úžasně užitečná. Aztékové z ní vyráběli jehly (a hroty) i nitě a topili s ní, vyráběli z ní papír, provazy, látku, rohože a došky na střechy domů. Když ji uvařili, vznikl sladký sirup, ze kterého se nechalo vykvasit jakési víno. Problém byl jen v tom, že Aztékové měli zákon proti opilství a trestem byla smrt.
  5. Psy. Ano, je to tak - jestli je s vámi u obrazovky váš pes, tak ho radši pošlete pryč, protože: Aztékové chovali malé psy na maso. Tito psi byli téměř bez srsti, protože v Mexiku panuje strašné horko… ve skutečnosti tito psi neměli žádné chlupy; byli malí, pěkně vykrmení a mexickým hrnčířům se tak líbili, že podle nich modelovali hliněné figurky. Co se týče ostatních mexických indiánů: Mayové prý chovali psi, kteří neštěkali - měli tak v noci aspoň klid (jak se mezi sebou ti chudáci domluvili?) a některé domorodé mexické kmeny věřily, že pes může svému majiteli pomoct přejít po smrti do posmrtného života. Problém byl v tom, že pes musel být v tu chvíli mrtvý. Kdykoli zemřel člověk, jeho psa zabili a pohřbili s ním. Prostě mu řekli: "Hledej!" A praštili ho! Vy byste si zřejmě na psím koláči, pečeném špicovi na topince, tlačence z teriéra či boxerovi na smetaně moc nepochutnali. Je libo pečeného chrta a po něm jako druhý chod vlčáka? Asi ne. Ale Aztékové to považovali za lahůdku.
  6. Jezerní řasy - ano, to zelené, co vidíte plavat na hladině jezírka u vás v parku. Aztékové v Tehotihuacánu je sbírali na březích jezera, lisovali z nich placky a pojídali je. Problém byl vtom, že jezero později zamořily chemikálie. Používané na výrobu vápna, kterým se bílily domy. A to pak z toho Aztékům někdy bylo docela špatně.
  7. Ještěrky. Ty potvůrky je zatraceně těžké chytit, ale mají v sobě velice chutný kousek masa. Není nic lepšího, než ještěrka v pupku… je to lahoda!
  8. Pulce. V některých zemích, jako třeba v Anglii, se dřív jedlo ságo. Chutnalo jako rýžový nákyp, až na to, že obsahovalo průhledné kuličky, které vypadaly jako žabí potěr. Ságo se pravidelně dávalo dětem k obědu ve školních jídelnách - a děti ho stejně tak pravidelně odmítaly. Aztékům by ságo chutnalo, protože s oblibou jedli pulce.
  9. Larvy. Víte přece, co to je? Hmyz před tím, než vyroste. Muším larvám se říká prostě larvy, motýlím larvám housenky a larvám chroustů zase ponravy.
  10. Mravence. Když si v Evropě uděláme piknik v přírodě, obvykle nás žerou mravenci. Ale Aztékové uvažovali jinak… a udělali si naopak pochoutku z mravenců. Jsou prima křupaví! Dali byte si taky jednoho? Třeba vám při pikniku vlezl nějaký do sendviče, když jste se nedívali, a už se z vás dávno stali Aztéčtí pojídači mravenců…

…a co zase odmítali jíst Aztékové…

Kupodivu nechtěli jíst čokoládu. Aztékové znali kakaové boby, ze kterých my dnes vyrábíme čokoládu. Uměli boby rozemlít, vložit do vody, uvařit z nich pěnivý nápoj a osladit ho vanilkou a medem. A proč tedy Aztékové tuto pochoutku nepili? Protože kakaové boby byly příliš drahocenné. Kdyby si Azték uvařil šálek čokolády, bylo by to pro něj totéž, jako kdybyste si vy dali na chleby pětistovku a snědli… prostě plýtvaní penězi. Ale bohatí se samozřejmě rádi vytahovali a pili čokoládu. Mohli si to totiž dovolit.


Jídlo, které by vám možná chutnalo

Tortilly

Hlavní potravinou Aztéků byla kukuřice, kterou přikusovali skoro ke všemu. Dělali tenoučké kukuřičné placičky, zvané tortilly, kterými nabírali jídlo z mísy nebo do nich balili chutnou náplň. Jinde než v Mexiku se kukuřičná mouka obvykle nepoužívá, proto si musíte vystačit s obyčejnou moukou. Přibližně na 6 tortil budete potřebovat 150g obyčejné mouky, 25g tuku a 90ml teplé vody. Smíchejte z toho těsto a rozválejte ho tak, aby bylo průhledné. Pak z těsta vytvořte kruh o průměru 20 až 25 cm a vložte ho asi na 40 vteřin na rozpálenou pánev s plochým dnem. Je-li teplota správná, bude těsto bublat. Potom těsto otočte a pečte z druhé strany asi 30 vteřin. Ale úplně nejlepší je koupit si hotové tortilly v supermarketu!

Quesadillas

Rozpalte těžkou pánev tak, že když na ni stříknete vodu, zasyčí. Na rozpálenou pánev vložte tortillu. Posypte ji asi 25g strouhaného sýra a několika tenkými kroužky cibule. A nakonec na to hoďte další tortillu. Po jedné až dvou minutách se sýr začne rozpouštět. Celé to obraťte a nechte na pánvi ještě asi minutu. Dobrou chuť! Pokud chcete toto jídlo ochutit nejoblíbenějším kořením Aztéků, můžete přidat proužky krájené zelené papriky.

Burritos

V Severní Americe se tortillám říká "Burritos", oslíci… ale nebojte se, to neznamená, že se do nich dává oslí kýta koupená u koňského řezníka. Nic takového se nepoužívá. Naopak, můžete do nich zabalit jakoukoli náplň, na kterou máte zrovna chuť.